14.05.13

В кайф



                                                        Клим, 2 роки


З  пензликом в руках і з криками «очу агба» (що означає «хочу фарбу») наш дворічний син Клим біжить до столу і залазить на стілець. Як і більшість дітей, він любить малювати. Адже це такий захопливий процес, що включає водіння пензлем по папері, запихання його у різнокольорові баночки з гуашшю і калатання ним у банці з водою. Малювання приносить йому задоволення. А малює він як Полок.

Коли Джексон Полок – один з найвідоміших художників 2 пол. ХХ ст. – малював свої картини, він розбризкував фарби на величезне горизонтально покладене полотно. На відміну від дітей, він завжди мав попередній задум і великою мірою контролював свої рухи та траєкторії польоту кольорових струменів. Але, як і малій дитині, йому це було в кайф.

Щоб відчути цей кайф потрібні банки з фарбами і величезне полотно. Щоб зрозуміти особливості техніки достатньо помалювати на сайті. Щоб дізнатися про художника більше можна подивитися біографічний фільм «Полок» (2000 р.).

Р.S. Мені особливо сподобалась перша частина фільму про творчі пошуки і життя серед фантастично красивої природи. Друга частина – драматична. Життя Полока є черговим підтвердженням того, що закони життя існують, і, як сказав би Стівен Кові (First Things First, 1994), ми можемо або жити за ними, або розбитися об них.