03.10.13

Зачаровані цукром?


Ви колись здавали стандартний аналіз крові на цукор? А тепер уявіть собі, що одного разу ви приходите за результатом, а тут оп – 6,01 при нормі 4,11–5,89. Що за фігня? Точно помилка – подумаєте. Тоді вам скажуть піти здати аналіз на глікований гемоглобін, який покаже середній вміст цукру в крові за останніх три місяці. Ну здали. В іншій лабораторії.  Результат – 6,02 при тій же нормі 4,8-5,9. І от тут вже вам прийдеться йти до ендокринолога, бо така ситуація називається «переддіабетичний стан». Тепер ви вирішуєте, що все – пора «замінати» з солодким. І от за два тижні ви нарешті доходите таки до ендокринолога і результат вашої глюкози – 3,4 (пам'ятаєте норму – 4,11-5,89 ?). Цукор у вас понижений і вас питають в лабораторії: вам не погано? А висновок лікаря звучить так: загалом з цурками у вас все нормально.

Це не вигадана страшилка з щасливим кінцем. Це моя історія. З вами таке, звичайно, статися не може. Ви думаєте я їла цукор ложками? Зовсім ні. Цукерок, печива і шоколаду практично не вживаю. Чай пʼю без цукру, а каву і солодку газ-бульку не п'ю взагалі. Тоді чому? А тому, що літо – це пора ягід та фруктів, які містять фруктозу – найшкідливіший з цукрів. Але самі вони не дали б такий результат. З чим ми їмо ягоди? – з цукром, а з чим каші? – з медом, який є по-суті тим самим цукром. А булочку з медом любите? Ну ще додамо всякі млинці, налисники, сирники і т.п.

Мені запам'яталась стаття «Зачаровані цукром (усе не так і солодко)» у National Geographic Ukraine. О, там ціла історія про те, як наше суспільство докотилося до цукрового рабства.

Знаєте в чому наша проблема? Ми прагнемо задоволення. Як пише NGU, «коли цукор потрапляє в кров він подразнює ті самі рецептори задоволення у мозку, що героїн і кокаїн. Будь-яка смачна їжа має таку дію – тому вона й смачна! – але цукор дає найвиразніший ефект. І  цьому сенсі він є справді наркотиком, що викликає звикання». А забагато цукру – шлях до діабету, проблем з високим тиском і серцем.

То що, його не їсти зовсім? Складно регулярно вживати наркотик малими дозами? А якщо настрій поганий… А якщо все дістало…  Ну але ж ви знаєте, що не треба «заливати» проблеми алкоголем, ну то його і цукром заїдати не треба. До речі, це і не допоможе, а лише посилить депресивний стан.

Норма? За рекомендаціями Американської асоціації серця це 6 і 9 ч. л. цукру в день для дорослих жінки та чоловіка відповідно (чоловікам не пощастило більше, це просто відсоток від щоденної норми калорій), включаючи доданий цукор в їжі, тобто солодощах і солодких напоях. У підрахунок не входить цукор у фруктах і молочних продуктах.

Солодке життя - це не життя з солодощами.