Ви колись здавали стандартний аналіз крові на цукор? А тепер
уявіть собі, що одного разу ви приходите за результатом, а тут оп – 6,01 при
нормі 4,11–5,89. Що за фігня? Точно помилка – подумаєте. Тоді вам скажуть піти
здати аналіз на глікований гемоглобін, який покаже середній вміст цукру в крові
за останніх три місяці. Ну здали. В іншій лабораторії. Результат – 6,02 при тій же нормі 4,8-5,9. І
от тут вже вам прийдеться йти до ендокринолога, бо така ситуація називається
«переддіабетичний стан». Тепер ви вирішуєте, що все – пора «замінати» з
солодким. І от за два тижні ви нарешті доходите таки до ендокринолога і
результат вашої глюкози – 3,4 (пам'ятаєте норму – 4,11-5,89 ?). Цукор у вас
понижений і вас питають в лабораторії: вам не погано? А висновок лікаря звучить так: загалом з цурками у
вас все нормально.
Це не вигадана страшилка з щасливим кінцем. Це моя історія. З вами таке,
звичайно, статися не може. Ви думаєте я їла цукор ложками? Зовсім ні. Цукерок, печива і шоколаду практично не вживаю. Чай пʼю без цукру, а каву і солодку газ-бульку не п'ю взагалі. Тоді чому? А тому, що літо – це пора ягід та фруктів, які містять фруктозу – найшкідливіший з цукрів. Але самі вони не дали б такий результат. З чим ми їмо ягоди? – з
цукром, а з чим каші? – з медом, який є по-суті тим самим цукром. А булочку з
медом любите? Ну ще додамо всякі млинці, налисники, сирники і т.п.
Мені
запам'яталась стаття «Зачаровані цукром (усе не так і солодко)» у National Geographic Ukraine. О, там ціла історія
про те, як наше суспільство докотилося до цукрового рабства.
Знаєте в чому наша проблема? Ми прагнемо задоволення.
Як пише NGU, «коли
цукор потрапляє в кров він подразнює ті самі рецептори задоволення у мозку, що
героїн і кокаїн. Будь-яка смачна їжа має таку дію – тому вона й смачна! – але
цукор дає найвиразніший ефект. І цьому
сенсі він є справді наркотиком, що викликає звикання». А забагато цукру – шлях до діабету,
проблем з високим тиском і серцем.
То що, його не їсти зовсім? Складно регулярно вживати
наркотик малими дозами? А якщо настрій поганий… А якщо все дістало… Ну але ж ви знаєте,
що не треба «заливати» проблеми алкоголем, ну то його і цукром заїдати не
треба. До речі, це і не допоможе, а лише посилить депресивний стан.
Норма? За рекомендаціями
Американської асоціації серця це 6 і 9 ч. л. цукру в день для
дорослих жінки та чоловіка відповідно (чоловікам не пощастило більше, це просто відсоток від щоденної норми калорій), включаючи доданий цукор в їжі, тобто
солодощах і солодких напоях. У підрахунок не входить цукор у фруктах і молочних
продуктах.
Солодке життя - це не життя з солодощами.